Bergvärme i Norrsundet 

   
    Här följer norrsundet.se steg för steg en bergvärmeinstallation i en villa i Norrsundet.
Påbörjat vecka 5 år 2003 och driftsatt vecka 7.
   
   
Nibebanner
   
   
    Brunnsborrning och allt utvändigt arbete gjordes av Nibu Borr

Här är Borrningen i ett startskede då foderröret drivs ned i fast berg. Det dammar en liten stund så för att säkerställa en dammfri fasad täcker Nibu med presenning.
   
   
    Nibu Borr har en rejäl kompressor för att driva borren.
   
   
    Nibu Borr tog hand om allt utvändigt arbete då det också ingick en Container för att samla upp Borrkax.
   
   
    Borrningen sedd från Köksfönster. 
(Inget besvär med damm inomhus.) 
   
   
    Oljetanken skall ut och Värmepumpen skall stå mot ytterväggen på denna plats.
   
   
    Gamla kombipannan kopplas ur helt med både rör och el men får stå kvar eftersom denna yta inte kommer att användas för andra ändamål just nu.
   
   
    Nibu Borr tinade upp sträckan från borrhålet in till husgrunden med eluppvärmd matta på 1000W.
Detta tog ca.2 dygn. 
   
   
    Nibu Borr ordnade grävning, håltagning i husgrund och slangsättning i det 112 meter djupa borrhålet.
   
   
    Kajs Miljöteknik sektionerar här tanken direkt efter tanksanering.
   
   
    Kajs Miljöteknik bär ut tanken i delar.
   
   
    Bohlins Rör levererade Värmepumpen och gjorde alla invändiga rörinstallationer.
De ansvarade också för driftsättning och intrimning av Värmepumpen.
Platsen för pumpen är där Oljetanken stod tidigare. 
Full Drift drogs igång av Bohlins Rör 2003-02-12.
   
   

Kommentar 2004-04-28
Nu har 1 år gått och jag är mycket nöjd med den jämna  temperaturen inomhus på 20-21 grader samt en förbrukningsbesparing på hela 16072kWh/år eller 58% av tidigare snitttotalförbrukning som låg på 27573 kWh/år.

Kommentar 2006-01-12
Nu har snart 3 år passerat och förbrukningen ligger som förväntat. Några driftstopp har skett pga. termostater i elementen som strypt för mycket ibland så det blivit för dålig cirkulation inget större problem bara att öppna upp 1 element på max och starta om.

Packning vid kompressorn där köldbäraren går in i värmeväxlaren gick sönder precis på Nyårsaftonen trångt att komma åt och se men efter att avlägsnat lite isolering på köldbärarslangen och tagit bort aluminiumlocket till kompressorlådan så går det att byta själv. Just denna packning utsätts för vibrationsförslitningar vid starter.
Att tänka på är at fylla köldbärare och lufta köldbäraren en aning.
Enligt installatörer är det ett vanligt förekommande fel på Nibes äldre pumpar.

Jag passade på att demontera och spola ren de filter som sitter på rören för både värmebärare och köldbärare.
Inomhustemperaturen är hyfsad jämn och ligger kring 20 grader. Vår elförbrukning har ökat i huset eftersom vi jobbar mer hemma med 3 datorer igång samtidigt ibland = 900watt och vi tvättar och torktumlar mer i huset nu. 

(Att bero på energisnåla vitvaror så varnar jag stort för Elektrohelios eftersom vi haft trassel med plastdetaljer på knappar och kretskort men även 2 nya tvättmaskiner som gått sönder ... precis tidsmässigt när garantin gått ut....men men vi hann precis få en ny torktumlare eftersom den rostade före 2 år...Made in Italy står det på prylarna och det aktar jag mig för nuförtiden, nya torktumlaren har nu tappat knapparna och de knappar som finns har helt tappat "spänsten" Elektrohelios/Elektrolux vägrar att gå till mötes så aldrig mer något från Elektrohelios eller elektrolux....De förstår inte vad "En kund för livet" innebär.....)  Jag har pratat med alla instanser där..... 

Sedan vi installerade värmepumpen så har elpatronen i pumpen gått in ca 130 timmar men då troligen vid tillfällen då den löst ut av för dålig cirkulation i elementen. Kompressor har startat 27262 gånger och kompressorn har gått 11799 timmar totalt.

Kommentar 2011-04-13
Pumpen tuffar på och temperaturen har vi höjt till +2 på ratten på framsidan för att få lite skönare inomhus. Nu i vinter har det varit riktigt långvarig kyla vilket har märkts genom den gamla garageporten i källarvåningen som jag tror läcker mycket energi. Jag planerar att göra en Termografering på huset för att se hur det är ställt med den. I Badrummet sitter också en ny Golvvärmeslinga som går på EL vilket resulterar i en högre årsförbrukning.
Ett brummande kontaktorljud har börjat smyga sig på vilket tyder på ett kontaktorbyte inom kort. Vi fick också byta ut cirkulationspumpen i Värmepumpen tidigare.
SKULLE JAG BYGGA NYTT IDAG så blev det absolut vattenburen golvvärme i betongplatta och en ny bergvärmepump troligen NIBE. Effektvakten som jag installerade gör att vi fortfarande kan ha 16 A som huvudsäkring i huset.
Jag har själv tittat på andra husbyggen och rotruster där man valt luft/vatten och även luft/luft med komplettarande golvvärme på El i badrum men det blir aldrig på långa vägar så bra som Gjuten platta med vattenburet och bergvärme. Man blir aldrig nöjd annars. 

Den senaste tvättmaskinen Matsui var billig i inköp men har nu fungerat bättre än alla elektroheliosmaskiner vi har haft tidigare.
Nytt kök med Induktionshäll är suverän att laga mat på och skall också dra mindre energi eftrersom den värmer upp blixtsnabbt. Kyl/frysskåpet från IKEA/Whirlpool var rätt dåligt och vi fick nytt på garantin efter 3 månader. Nu har det gått i 2 år men känns som ett lågbudgetskåp.

Vår totala årsförbrukning (inklusive hushållsel)
2003 = 15204kWh/år (Inte relevant eftersom pumpen installerades i Feb)
2004 = 11487kWh/år
2005 = 13012kWh/år
2006 = 12797kWh/år
2007 = 13050kWh/år
2008 = 14523kWh/år
2009 = 15273kWh/år
2010 = 16213kWh/år (Kall vinter och ny Golvvärmeslinga i nyrustat badrum 4m2)


Här finner du diagram över elförbrukningen!

   
    Entreprenörer och leverantörer:
    - Bohlins Rör
    - Nibu Borr
    - Selga
    - Nibe Värmepumpar
    - Kajs Miljöteknik
   
   

 

Hit Counter